Strona główna » Aktualności » Certyfikaty „Regionalna Karczma Małopolski” 2015/2016 przyznane!
drukuj drukuj

AKTUALNOŚCI

Ostatnie aktualności MOT

16-04-2024
Dotacje dla branży HoReCa

11-04-2024
Dodatkowy nabór dla szkół ponadpodstawowych w ramach projektu „Poznaj region – wyprawy turystyczne po małopolsce”

18-03-2024
3. Małopolski Festiwal Balonowy "Odlotowa Małopolska"

27-02-2024
Nabór uczestników na wyprawy turystyczne po Małopolsce organizowane w ramach projektu „Poznaj region - wyprawy turystyczne po Małopolsce”

04-01-2024
Dajcie się ugościć zimą w Małopolsce! Program „Małopolska Aktywnie Zimą” podpowie, czego nie możecie przegapić!

08-12-2023
Odkryj Małopolskę: Choinki pod choinkę – od RMF FM i Małopolski!

23-11-2023
Małopolska na targach TT Warsaw

29-09-2023
Nabór uczestników na wizyty turystyczno-kulturalne organizowane w ramach projektu „POZNAJ REGION”

Certyfikaty „Regionalna Karczma Małopolski” 2015/2016 przyznane! 29.12.2015

Małopolska Organizacja Turystyczna zaprasza na wędrówkę po certyfikowanych karczmach reprezentujących różne zakątki regionu, style i specjalności lokalne. Zanim jednak zanurzycie łyżkę w misce strawy i podniesiecie ją do ust, zadumajcie się nad przeszłością, wsłuchajcie się w niegdysiejszy gwar, skrzypienie kół na gościńcu, brzęk miedzianych garnców. Pomyślcie o tych, którzy przed laty biesiadowali w małopolskich karczmach i których historie wpisane są w „trasę smakoszy”. Małopolska Trasa Smakoszy to nie tylko raj dla podniebienia koneserów, ale także rozkosz dla oczu, słuchu i umysłu. Tutaj, przy stole, można cofnąć się w czasie, poczuć atmosferę dawnych gościńców i biesiadować niczym nasi przodkowie.

Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia w Tarnowskim Ratuszu odbyła się gala wręczania certyfikatów dla Regionalnych Karczm Małopolski – finalny punkt trzeciej edycji certyfikacji, która służy identyfikacji obiektów gastronomicznych o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług oraz o regionalnym charakterze.

W tegorocznej ocenie karczm udział wzięło 46 lokali gastronomicznych pretendujących do tytułu „Regionalna Karczma Małopolski”. Tytuł uzyskało 41 karczm. Karczmy te, o regionalnej architekturze i wystroju wnętrza, serwujące specyficzne dla danego regionu potrawy, są niejako ambasadorami dziedzictwa kulinarnego Małopolski.

Małopolska Trasa Smakoszy, którą wyznaczają certyfikowane obiekty, podzielona została na 6 regionów,  nawiązujących do zróżnicowanych tradycji kulinarnych Małopolski.

Podhale

Pierwszy z nich to Podhale. Podążając wzdłuż Zakopianki warto zatrzymać się w Karczmie Siwy Dym w Rabce Zdroju ze wspaniałą, swojską atmosferą do posiadów i zabawy przy codziennie grającej na żywo muzyce, czy w Nowym Targu, w Karcmie u Borzanka o wielowiekowej tradycji. Stolica Podtatrza – Zakopane, może pochwalić się aż sześcioma certyfikowanymi karczmami: regionalne pyszności na najwyższym poziomie oferują Karczma Po Zbóju, Karczma Regionalna Przy Młynie, Restauracja Dwór Ślebody, Staro Izba, Stek Chałupa i Gazdowo Kuźnia. Przy trakcie z Bukowiny Tatrzańskiej do Łysej Polany i Morskiego Oka, możliwość podziwiania znad zastawionego stołu jedynej w swoim rodzaju panoramy Tatr zapewnia Karczma Widokowa Szymkówka w Brzegach.

Pieniny

Po sąsiedzku, w Pieninach, można odkryć kolejne smaki regionu. Kraina położona na styku Podhala, Pienin i Spiszu oferuje różne możliwości wypoczynku, a licznych regionalnych potraw można skosztować w Pienińskiej Karczmie w Szczawnicy, Karczmie u Walusia w Krościenku nad Dunajcem, Restauracji Bacówka w Jaworkach oraz Restauracji Dwór w Niedzicy.

Nowy Sącz i okolice

Siedem certyfikowanych regionalnych karczm działa w okolicy Nowego Sącza, czyli krainie Lachów, Pogórzan i Łemków. Poszczycić się nimi mogą uzdrowiska: Krynica-Zdrój (Karczma Cichy Kącik i Karczma Łemkowska) i Wysowa-Zdrój (Karczma Regionalna Gościnna Chata). W Stróżach, słynących ze skansenu pszczelarstwa i pasieki, w Gospodarstwie Pasiecznym Sądecki Bartnik działa Restauracja Bartna Chata, gdzie serwowany są nie tylko miodowe przysmaki. Na terenie stadniny koni Huculskich w Regietowie gości zaprasza Karczma Huculanka, która poleca m.in. dania łemkowskie i pogórzańskie.

Zawoja i okolice

Położona na zachód od Zakopianki Babia Góra, zwana Diablakiem, ma magiczną moc, której trudno się oprzeć. Jeszcze trudniej oprzeć się lokalnym smakom, które można odkryć w Karczmie Tabakowy Chodnik czy Karczmie Styrnol. Zaledwie 15 km dalej leży Sucha Beskidzka, stolica Podbabiogórza z zamkiem zwanym „Małym Wawelem”, skrywająca Karczmę Rzym ze słynnym żurkiem stryszawskim, który – jak mówią tutejsze gospodynie – sam w sobie jest programem lojalnościowym przyciągającym smakoszy. Zauroczeni pięknem Beskidu Małego mogą rozkoszować swoje podniebienia w ciekawej Restauracji Oberża w Rzykach  i malowniczo położonej Karczmie na Kocierzu w Targanicach.

Kraków i okolice

Skosztować małopolskich smaków można również w stolicy regionu. Nie wyjeżdżając poza centrum Krakowa znajdziemy regionalne przysmaki w łemkowskiej Karczmie Regionalnej Gościnna Chata i Restauracjach: W Starej Kuchni, Wesele i Morskie Oko. W Wieliczce, nieopodal wejścia do Kopalni Soli, funkcjonuje Karczma Halit, a w położonych tuż za Wieliczką Zagórzanach – Chata Gieda. Nad pobliskim zalewem w Kryspinowie relaks połączymy z wizytą w Karczmie Rohatyna lub Karczmie Regionalnej Skansen Smaków.

Jura Krakowsko-Częstochowska

Na północnym-zachodzie Krakowa rozciąga się Jura Krakowsko-Częstochowska z malowniczymi, wapiennymi ostańcami i „orlimi gniazdami”, ale także pobliskimi regionalnymi karczmami. Należą do nich restauracja Chochołowy Dwór w Jerzmanowicach, Stara Willa w Pieskowej Skale, czy Karczma Podzamcze pod zamkiem w Rabsztynie. Ta część trasy to również nadwiślańskie klimaty, a obrazu jej atrakcyjności dopełnia Nadwiślański Park Etnograficzny z zamkiem Lipowiec w Wygiełzowie i regionalną Karczmą Zagroda.

Zapraszamy do przemierzania Małopolskiej Trasy Smakoszy i odkrywania zróżnicowanych tradycji kulinarnych Małopolski!  

Do pobrania:

- informacja prasowa

- grafika

 

Wróć do Aktualności
 
WSPÓŁPRACA
          Kraków
      Małopolska