MSIT
Strona główna » Aktualności » Komunikat podsumowujący projekt „Wieś dla smakoszy”
drukuj drukuj

AKTUALNOŚCI

Ostatnie aktualności MOT

19-06-2017
Wydłużenie terminu składania zgłoszeń do „katalogu produktów i usług turystyki medyczno-uzdrowiskowej, sportowo-rekreacyjnej i biznesowej MŚP w

14-06-2017
Obóz wolontariacki w opactwie Benedyktynów w Tyńcu „Dziedzictwo żywe”

14-06-2017
Nabór zgłoszeń do „katalogu produktów i usług turystyki medyczno-uzdrowiskowej, sportowo-rekreacyjnej i biznesowej MŚP w woj. małopolskim

13-06-2017
11 edycja Festiwalu Muzyka Zaklęta w Drewnie rozpoczęta!

12-06-2017
Święto Muszyńskich Ogrodów - 15 - 18 czerwca

07-06-2017
Inauguracja 11. edycji Festiwalu "Muzyka Zaklęta w Drewnie"

06-06-2017
11. edycja Festiwalu Muzyka Zaklęta w Drewnie

30-05-2017
Certyfikat małopolskiej karczmy regionalnej dla restauracji Kraków w Kijowie!

Komunikat podsumowujący projekt „Wieś dla smakoszy” 7.11.2016

Małopolska Organizacja Turystyczna zakończyła pierwszy etap prac nad wyborem obiektów do projektu „Wieś dla smakoszy”. Projekt ma na celu wyłonienie i promocję miejsc atrakcyjnych dla turystów, promujących dziedzictwo kulinarne Małopolski, przyjaznych produktowi lokalnemu.

Obiekty wybrane na szlak kulinarny „Wieś dla smakoszy”, który jest częścią „Małopolskiej Trasy Smakoszy”, zostały poddane ocenie pod kątem kryteriów, którymi są: położenie w atrakcyjnej turystycznie okolicy, dostępność, współpraca z lokalnymi producentami,  w tym oferta lokalnych produktów i organizacja warsztatów. 

W pierwszym etapie powstaje wydawnictwo prezentujące zakwalifikowane obiekty oraz film promocyjny dla TVP Kraków. W kolejnych latach promocja produkt „Wieś dla smakoszy” będzie wpisana w działania promocyjne Małopolskiej Organizacji  Turystycznej.

„Wieś dla smakoszy” to projekt otwarty, można do niego dołączyć w kolejnych etapach po spełnieniu kryteriów.

Poniżej prezentujemy obiekty „Wieś dla smakoszy” 2016 wraz z krótką charakterystyką

 

1. Amigówka

Mietniów 52

32-020 Wieliczka

601445344

amigowka@op.pl

www.amigowka.pl

 

Klimatyczny drewniany dom na Pogórzu Wielickim  otoczeniu ogrodu,  łąk i lasu z wiejską altaną, kominkiem i tarasem. Smakowite miejsce dla turystów, gdzie organizowane są warsztaty kulinarne wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich.

Produkty własne: Miodek Bzowy, Jarzębina w swojskim syropie, Chorągwickie kajpuski

Produkty lokalne: masła, sery, mleko kozie, konfitury z płatków róży, galaretka z kwiatu czarnego bzu, wino i cydr z Winnicy Wieliczka

Rękodzieło lokalne: rzeźba w soli, rzeźba w drewnie wyroby ceramiczne

Warsztaty: warsztaty kulinarne  „Prawdziwe smaki Małopolski”

 

2. Karczma Pod Wielką Solą

ul. Grunwaldzka 46

32-020 Wieliczka

Tel: 500 028 048

info@karczma-wieliczka.pl

www.karczma-wieliczka.pl

 

Regionalna drewniana karczma zbudowana przez górali z Zębu. W karcie są głównie dania inspirowane kuchnią staropolską oraz kuchnią żupną z Wieliczki, wytwarzane z produktów lokalnych.

Produkty własne: Żeberka z miodem i piwem, Żurek po krakowsku, Pstrąg zawojski, Kaszanka z kapustą, Pierogi z twarożkiem, wiśniami i różą 

Produkty lokalne: miody, przyprawy, Sól Wielicka z ziołami, wino, kaszanka

Rękodzieło lokalne: serwetki haftowane i koronkowe, haft i wyroby z filcu, firanki i serwetki

Warsztaty: Pieczenie proziaków, gotowanie polewki piwnej, lepienie pierogów, degustacja przygotowanych potraw, upominek dla każdego uczestnika.

 

3. Pszczółki

Pałecznica

Niezwojowice 23, 32-109 Pałecznica

woj. małopolskie

www.pszczolki.org

tel: +48 660 431 061

fundacja@pszczolki.org;

ag-kr@tlen.pl

www.pszczolki.org

 

Zagroda edukacyjna z wieloma atrakcjami, oferująca sad i ogród warzywny, stawy z rybami, pasiekę i zwierzyniec (drób, barany, króliki, gołębie). Można zdegustować i zakupić miody oraz pszczele gadżety.  Zajęcia edukacyjne z pszczelarstwa i zajęć gospodarskich. Izba regionalna, makieta Bitwy Pod Racławicami, prezentacja epopei narodowej „Pan Tadeusz”na obrazach.

Produkty własne: Zazdrosny rosół domowy (rosół domowy Zielononóżka), Gęś biesiadna wsią zalana (pieczona z jabłkami), Szarlotka z jabłek Na zdrowie

Produkty lokalne: Dumny chleb razowy – chleb razowy na zakwasie, Królewski sernik w kubraczku, olej tłoczony na zimno

Rękodzieło lokalne: wyroby z drewna, kwiaty bibułkowe, koronki

Warsztaty: warsztaty pszczelarskie  z degustacją miodu, warsztaty kulinarne:  rogaliki krucho-drożdżowe  z nadzieniem z powidła  śliwka damaszka, warsztaty hafciarstwa  i bibułkarstwa

 

4. Pstrąg Ojcowski

Ojców 48

32-047 Ojców

664038672,795282726

agnieszka@pstragojcowski.pl

www.facebook.com/pstragojcowski

 

Stawy rybne w Ojcowie, w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Narodowego, sięgają historią do roku 1935, do czasów Ludwiki Czartoryskiej. W obiekcie można posmakować lub nabyć świeżo wędzonego pstrąga potokowego, do dyspozycji gości wędzarnia, ogródek grillowy i taras widokowy, pomost z leżakami, łódka do pływania po stawie.

Produkty własne: Pstrąg ojcowski, Pstrąg wędzony, Zapiekanka ziemniaczana  z pstrągiem ojcowskim  (na zamówienie/współpraca z KGW)

Produkty lokalne: soki tłoczone Maurera, soki Pawłowski,CSM Skała,kapusta charsznicka (sezonowo), Browar na Jurze

Rękodzieło lokalne: wyroby drewniane (szachy, szkatułki, puzderka), miodowe ozdoby, wyroby koronkowe

Warsztaty: degustacja win z jurajskich winnic, prelekcja o historii stawów,  sposobie hodowli, przyrodzie  połączona ze zwiedzaniem  gospodarstwa, warsztaty kulinarne z pstrągiem ojcowskim

 

5. Cafe Pensjonat Lanckorona

34-140 Lanckorona 114

33 876 34 01

607510386

cafepensjonat@gmail.com

www.cafepensjonat.pl

 

Klimatyczna kawiarnia artystyczna w sercu „Miasteczka Aniołów”, na słynnym spadzistym rynku lanckorońskim, ulokowana w zabytkowym budynku dawnego magistratu. Miejsce imprez artystycznych i koncertów, galeria prac Kazimierza Wiśniaka i innych artystów. Kuchnia serwuje „chrzanówkę lanckorońską” i autorskie herbaty, w sprzedaży są też produkty lokalne „Gościńca 4 żywiołów”

Produkty własne : herbata owocowa „ Ogród miłości” i „Cafe Pensjonat” z suszonych owoców i ziół,  Pierogi czterech żywiołów,  produkt lokalny Gościńca 4 żywiołów (ruskie z czosnkiem niedźwiedzim, kasza z pokrzywą oraz czerwona soczewica), Syrop z mniszka lekarskiego  lub z kwiatu czarnego bzu, Szarlotka Cafe Pensjonat, Racuchy z lanckorońskimi jabłkami

Produkty lokalne: Smaki 4 Żywiołów: truskawki w syropie, syrop czerwona porzeczka  i syrop agrestowy, olej rydzowy tłoczony na zimno, miód wielokwiatowy z pasieki  Szwagrów z Harbutowic

Rękodzieło lokalne: biżuteria ceramiczna Ceramika Piaskowscy Lanckorona, Lanckorońskie anioły z ciasta Joli Mirochy, obrazy z Lanckorony  z plenerów malarskich

Warsztaty: warsztaty pieczenia pierników, degustacje pierogów  z Gościńca 4 żywiołów, Dni tematyczne związane  z produktami sezonowymi –  dzień ziemniaka, dzień papryki,  dzień dyni

 

6. Tęczowa Góra

Skawinki 199

34-140 Lanckorona

795 995 444

zuziabukowska@op.pl

www.facebook.com/agroturystykateczowagora

 

Drewniany dom otoczony ogrodem, oferujący zioła oraz  olejek dziurawcowy produkowany tradycyjnym sposobem. Domostwo położone w oddaleniu od zabudowań, z rozległym widokiem na okolicę i Beskid Mały. W ogrodzie miejsce na ognisko, hamaki, gospodyni serwuje przysmaki kuchni 4 zywiołów.

Produkty Własne: Syrop z mięty czekoladowej, Galaretka z róży na białym winie, Mus brzoskwiniowy

Produkty lokalne: sorbet z róży, truskawka w syropie z kwiatów bzu, miód i pyłek kwiatowy

Rękodzieło lokalne: Lanckorońskie aniołki  i inne wyroby ceramiczne, dzwonki i aniołki, świece z wosku pszczelego

Warsztaty: warsztaty zielarskie dla dzieci i młodzieży połączone z pieczeniem wiejskich bułeczek z dodatkiem zebranych przez dzieci ziół,  warsztaty dla dzieci  o tematyce ekologicznej.

 

7. Orawski Dwór

34-484 Zubrzyca Górna 329 a

email: recepcja@orawski-dwor.pl

Tel/fax: 533 460 500,    18 265 23 16 

605 628 635

recepcja@orawski-dwor.pl

www.orawski-dwor.pl

 

Pensjonat w stylu orawskim z drewna i kamienia z  widokiem na Tatry, Gorce, Babią Górę i Policę zaprasza do klimatycznej karczmy „Orawska izba” zbudowanej z belek rozebranej XIX-wiecznej chałupy z tradycyjnym piecem kuchennym. Galeria obrazów na szkle Stanisława Wyrtla. Taras widokowy, chata grillowa, plac zabaw dla dzieci, boiska sportowe. Obok bacówka górska z wypasem owiec.

Produkty własne:  Kluska orawska, Krzonówka, Jadło orawskie:  ziemniaki, kwaśne mleko,  jajko sadzone

Produkty lokalne: miód-wielokwaiatowy,  mniszkowy, lipowy, spadziowy, sery owcze: korbace, oscypki,  bundz z dodatkami ziół i przypraw, chleb domowy

Rękodzieło lokalne: malarstwo na szkle – Galeria Orawska Izba, wyroby ceramiczne, ozdoby, wyroby ręcznie dziergane

Warsztaty:  warsztaty kulinarne: Gotowanie jadła orawskiego, dodatkowo : warsztaty malowania na szkle, warsztaty bibułkarskie

 

8. Zaczarowane Wzgórze

Czasław 233, 32-415 Raciechowice

Tel. 601 418 413

wzgorze@poczta.onet.pl

www.wzgorze.eco.pl

 

Gospodarstwo usytuowane na wzgórzu z widokiem na Pogórze Wielickie i Beskid Wyspowy serwuje gościom kuchnię z produktów lokalnych, organizuje imprezy i warsztaty kulinarne.

Na miejscu stadnina koni: 30 przyjaznych koni różnych ras i wielkości oraz zwierzyniec (ptactwo domowe, króliki, świnki morskie, kozy, owce i świnie). Rozległy teren, plac zabaw, wiata grillowa i piec opalany drewnem.

Produkty własne: Konferencja w ogrodzie, Nieustanne kuszenie, Zupa z raciechowickich jabłek  z orzechami laskowymi

Produkty lokalne: ser biały, kwaśne mleko, śmietana, chleb ekologiczny certyfikowany,soki owocowe ze starych  odmian jabłoni

Rękodzieło lokalne: wyroby z gliny, zabawki drewniane, koronki szydełkowe

Warsztaty: warsztaty kulinarne sezonowe: jesień – dyniowe, zima – świątecznie potrawy,  pasztety, mięsa, lato, wiosna – Letnia łąka,  sałatki sezonowe.

 

9. Frankówka Mała Lokalna Informacja Turystyczna & Bar Regionalny

Cichawka 107

32-704 Łapanów

661 061 436

info@frankowka.pl

www.frankowka.pl

 

Miejsce oddalone od Krakowa ok. 50 km, w dolinie Raby i Stradomki. Drewniany domek z tarasem, w którym mieści się lokalna informacja turystyczna i bar regionalny. Obok zadaszona kuchnia z piecem chlebowym, przeznaczona na warsztaty kulinarne. Duży teren zielony przylegający do lasu, miejsce na ognisko i plac zabaw, zimą kuligi.

Produkty Własne : Heca z pieca albo bochenek  pełen niespodzianek › Pizza Małgorzatka › Cichawiaczki – cebulaczki

Produkty lokalne: Pierożki Babci Władzi   domowe pierogi, krokiety, naleśniki, miody z lokalnej pasieki, BIOsoki, BIOsyropy i BIOowoce, wino i cydr z Winnicy Wieliczka

Rękodzieło lokalne: drewniane zabawki z Żegociny, ręcznie robione i malowane  regionalne laleczki  z Pracowni PoWoli, ceramika z Nowego Wiśnicza

Warsztaty: Heca z pieca, czyli co można zrobić z mąki, drożdzy i wody › Chleb rośnie poWoli –  warsztaty relaksacyjne dla kobiet › Pierogowe fascynacje › Zakręcone marynaty tańczą twista.

 

10. Winnica Nowizny

Połom Mały 60, gmina Iwkowa

32-862 Porąbka Iwkowska

607 578 156, 14 684 48 14

winnicanowizny@op.pl

www.winnicanowizny.pl

 

Winnica położona na wzgórzu znajdująca się  na „śliwkowym szlaku” i posiada  zabytkową suszarnię owoców. Goście otrzymują porcję wiadomości o winiarstwie i o tradycjach  suszenia owoców. W obiekcie zagroda z hodowlą danieli oraz park linowy dla dzieci, zjazdy linowe (tyrolka) dla dorosłych.

 Produkty Własne: Suskowe zlepioki Babci Irusi  (pierogi ze śliwkami), Połomskie wineczko ze śliweczką  (wino śliwkowe), Jasiek w śliwkowym raju  (śliwkowy jaś)

Produkty lokalne: sery Pławeckiego, suszone owoce, soki lokalne Sady Wincenta

Rękodzieło lokalne, pamiątki drewniane, biżuteria z poroża, zabawki drewniane

Warsztaty: warsztaty z uprawy winorośli, produkcji wina i sztuki jego picia.

 

11. Bacówka Biały Jeleń

32-961 Iwkowa 586

14 6844440

605 555 077

bacowka@bacowka.com.pl

www.bacowka.com.pl

 

Bacówka to gospodarstwo z  restauracją i hotelem położone na skraju lasu, na Pogórzu Wiśnickim. To także żywa lekcja tradycji kulinarnych w otoczeniu autentycznych zabudowań: spichlerz z 1874roku, stuletnia obórka, kuźnia i funkcjonujący wiatrak z żarnami. Kuchnia serwuje własne wędliny, jest wędzarnia i piec chlebowy. Zagroda koni huculskich i arabskich, mały zwierzyniec z dzikami, danielami i gromadką zwierząt gospodarskich (krowa, owce, kozy).

Produkty własne: Śliwka w boczku po Iwkowsku, Złociste żeberka pogórzańskie, Jagnięcina po karpacku  z rozmarynem i suszoną śliwką

Produkty lokalne: miód Lipnicki, przetwory z Bacówki  Towary Tradycyjne, naturalne soki owocowe

Rękodzieło lokalne: obrazy malowane na szkle, ręcznie szyte zabawki,figurki drewniane, ręcznie malowane

Warsztaty: Od ziarenka do bochenka, warsztaty wypieku chleba, warsztaty decoupage

 

12. Stawy Przy młynie

Żmiąca 41

34-603 Ujanowice

tel. (018) 333-40-74

507-154-041,888-600-488, 519-192-425

lknowak@interia.pl

www.stawy-zmiaca.pl

 

Miejsce rekreacyjne – stawy rybne z wodą z potoku wypływającego ze zbocza góry Jaworz (918 m. n. p. m.) Hodowla pstrąga tęczowego, pstrąga źródlanego oraz jesiotra. Zabytkowy młyn wodny i galeria rzeźby ludowej Jakuba Puchala. Gospodarstwo posiada własny 10 ha sad, jest producentem soków owocowych oraz owoców suszonych, między innymi śliwki „suski sechlońskiej”. Na miejscu bufet ze świeżo przyrządzanymi rybami. Pokazy suszenia śliwek w zabytkowej suszarni.

Produkty własne: Polewka z żmiąckiej spiżarni, Pstrąg po żmiącku  z wiejskimi specjałami, Żmiącki jesiotr dymem osmagany (jesiotr wędzony), Suska sechlońska

Produkty lokalne: sery tradycyjne, lody tradycyjne, dzik pieczony, udziec pieczony

Rękodzieło lokalne: płaskorzeźby w drewnie, rzeźby drewniane, obrazy na szkle

Warsztaty: pokazy suszenia śliwek  w zabytkowej suszarni  wraz z degustacją, pokaz tłoczenia soków owocowych wraz z degustacją

 

13. Spółdzielnia Socjalna „Serce Pogórza”

Dzierżaniny 72, 32-842 Paleśnica

790 789 846

biuro@sercepogorza.pl

www.sercepogorza.pl

 

Spółdzielnia Socjalna położona na Pogórzu Rożnowskim, w okolicy Jeziora Rożnowskiego, prowadzi kuchnię opartą na produktach lokalnych, organizuje warsztaty i pokazy kulinarne, głównie kuchni fasolowej z Doliny Dunajca. Posiada plac zabaw, miejsce na ognisko i boisko sportowe. Specjalizuje się w cateringu z produktów lokalnych.

Produkty własne: Pogórzańskie pierogi  z Jaśkowym sercem, Pogórzański Jasiek  otulony złocistą kołderką, Jaśkowe serca na fasolowym łożu, Jaśkowe słodziaki z Pogórza

Produkty lokalne: miód (różne rodzaje), przetwory (dżem truskawkowy,  sok miętowy, sok z czarnego bzu), kasze (różne rodzaje)

Rękodzieło lokalne: szydełkowe maskotki, rzeźba, lukrowane / haftowane  pierniki

Warsztaty na bazie produktu lokalnego – fasoli Piękny Jaś:  lepienie pierogów, pieczenie ciasteczek fasolowych, przygotowania krokietów  i kotlecików fasolowych z sosem.

 

14. Centrum Produktu Lokalnego

33-114 Rzuchowa  1A

14 3070501

603 99 56 10

cpl.grupaodrolnika@wp.pl

www.odrolnika.pl

 

Obiekt położony przy kompleksie dworskim, z kawiarnią i tarasem. Miejsce, gdzie zawsze można kupić produkty bezpośrednio od rolników, zdegustować lokalne przysmaki. Odbywają się tu warsztaty kulinarne, informacja o produkcie lokalnym oraz sprzedaż w systemie „paczka od rolnika”.

Produkty własne: Dżem z płatków róż, Ogórki kiszone w studni, Zakliczyński sok malinowy

Produkty lokalne: fasolka z Pięknego Jasia, pierogi z fasolą Piękny Jaś po dworsku ciasto fasolowe z Pięknego Jasia  po dworsku

Rękodzieło lokalne: ozdoby świąteczne ze słomy, pisanki ażurowe, wyroby drewniane

Warsztaty, warsztaty kulinarne  z produktami ekologicznymi,  tradycyjnymi i regionalnym

 

15. Villa „Akiko”

Os. Ariake 1

34-434 Harklowa

601 454 765

akiko@akiko.pl

www.akiko.pl

 

Pensjonat wkomponowany w zbocze Gorców, nad wioską Harklowa niedaleko Nowego Targu z widokiem na Tatry i Zalew Czorsztyński. Poznamy tu ciekawy eksperyment kulinarny: połączenie lokalnej kuchni z tradycji japońska tradycja kulianarną. Atrakcjami dla gościa są zwierzeta: kozy, owieczki i kury, znoszące jajka przez cały rok. Na wyposażeniu basen wewnętrzny z jettem, wanna z hydromasażem i sauna, plac zabaw.

Produkty własne: Tajemnicza moc (tempura z ziół), Różana Kraina Lodu (lody różane z miętą), Ziołowy Raj (herbaty z ziół)

Produkty lokalne: oscypek, bundz, miód

Rękodzieło lokalne: Pachnący Sen  (poduszka uspokajająca), Haftowane chmury  (haftowane kapcie z sukna), Pewny krok (skórzane pantofle)

Warsztaty kulinarne: domowe sushi z ziołami, ciasteczko z zieloną herbatą  i słodzoną fasolką, przygotowanie potraw z łąki

 

16. Gościniec Dworski

38-312 Ropa 577a

183534158

607681609

gościniec-dworski@wp.pl

www.gosciniecdworski.pl

 

Gościniec jest częścią zespołu parkowo – dworskiego założonego w XVI/XVII wieku w Ropie, w Beskidzie Niskim. Menu łączy w sobie kuchnię dworską i tradycyjną, złożoną z lokalnych produktów. W zachodniej oficynie dworskiej, przy piecu chlebowym, odbywają się warsztaty kulinarne. Wokół dworu rozciąga się park z  kuchnią plenerową i lamusem. Galeria rzeźb i obrazów jest efektem plenerów artystycznych.

Produkty własne: Pasterskie pierogi z bryndzą  i czosnkiem niedźwiedzim, Karpackie proziaki z masłem  i czosnkiem niedźwiedzim, Dworska gęsina na tokajskim winie z pieczonym sądeckim jabłkiem

Produkty lokalne: soki Maurera, miody, przetwory z Bacówki  Towary Tradycyjne

Rękodzieło lokalne: ręcznie malowane pierniczki, koronka klockowa, obrazy na szkle malowane

Warsztaty: warsztaty kulinarne, warsztaty wypieku  i dekorowania pierniczków,warsztaty carvingu

 

17. Agroturystyka Malowane Wierchy

Gładyszów 52

38-315 Uście Gorlickie

18 3550303

694914985

kontakt@malowanewierchy.pl

www.malowanewierchy.pl

 

Gospodarstwo sąsiaduje z pasieką i stadniną koni. Duża łąka z widokiem na pasmo Beskidu Niskiego. Domowa kuchnia z użyciem roślin i ziół z własnego ogródka, piec chlebowy. Sprzedaż produktów pszczelich i przetworów, organizowane warsztaty edukacyjne o życiu pszczół oraz degustacje miodów.

Produkty własne: cukiniowy zawrót głowy  (kechup z cukinii), Pachnąca kisełycia (żur owsiany), Zlepieńce na rudawą nutę  (ruskie pierogi z posypką rydzową), Łemkolada  (napój miodowo-miętowy), Bzianka i Bziane złoto  (napoje z czarnego bzu),Pachnący niedźwiedziem zwijaniec (naleśniki z kaszą gryczaną,  serem feta i czosnkiem niedźwiedzim  w sosie grzybowym)

Produkty lokalne: miód, kozie sery, przetwory z rydzów

Rękodzieło lokalne: biżuteria łemkowska „krywulki”, drewniane łyżki › świeczki z wosku pszczelego

Warsztaty: warsztaty pszczelarskie: pogadanka o miodzie  wraz z degustacją różnych  rodzajów miodu, warsztaty kulinarne: pieczenie proziaków,  pierogowe (ruskie, owoce sezonowe).

 

Wróć do Aktualności
 
WSPÓŁPRACA
          
      Małopolska