AKTUALNOŚCI
16-04-2024
Dotacje dla branży HoReCa
18-03-2024
3. Małopolski Festiwal Balonowy "Odlotowa Małopolska"
08-12-2023
Odkryj Małopolskę: Choinki pod choinkę – od RMF FM i Małopolski!
23-11-2023
Małopolska na targach TT Warsaw
29-09-2023
Nabór uczestników na wizyty turystyczno-kulturalne organizowane w ramach projektu „POZNAJ REGION”
Komunikat podsumowujący projekt „Wieś dla smakoszy” | 7.11.2016 |
Małopolska Organizacja Turystyczna zakończyła pierwszy etap prac nad wyborem obiektów do projektu „Wieś dla smakoszy”. Projekt ma na celu wyłonienie i promocję miejsc atrakcyjnych dla turystów, promujących dziedzictwo kulinarne Małopolski, przyjaznych produktowi lokalnemu.
Obiekty wybrane na szlak kulinarny „Wieś dla smakoszy”, który jest częścią „Małopolskiej Trasy Smakoszy”, zostały poddane ocenie pod kątem kryteriów, którymi są: położenie w atrakcyjnej turystycznie okolicy, dostępność, współpraca z lokalnymi producentami, w tym oferta lokalnych produktów i organizacja warsztatów.
W pierwszym etapie powstaje wydawnictwo prezentujące zakwalifikowane obiekty oraz film promocyjny dla TVP Kraków. W kolejnych latach promocja produkt „Wieś dla smakoszy” będzie wpisana w działania promocyjne Małopolskiej Organizacji Turystycznej.
„Wieś dla smakoszy” to projekt otwarty, można do niego dołączyć w kolejnych etapach po spełnieniu kryteriów.
Poniżej prezentujemy obiekty „Wieś dla smakoszy” 2016 wraz z krótką charakterystyką
1. Amigówka
Mietniów 52
32-020 Wieliczka
601445344
amigowka@op.pl
Klimatyczny drewniany dom na Pogórzu Wielickim otoczeniu ogrodu, łąk i lasu z wiejską altaną, kominkiem i tarasem. Smakowite miejsce dla turystów, gdzie organizowane są warsztaty kulinarne wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich.
Produkty własne: Miodek Bzowy, Jarzębina w swojskim syropie, Chorągwickie kajpuski
Produkty lokalne: masła, sery, mleko kozie, konfitury z płatków róży, galaretka z kwiatu czarnego bzu, wino i cydr z Winnicy Wieliczka
Rękodzieło lokalne: rzeźba w soli, rzeźba w drewnie wyroby ceramiczne
Warsztaty: warsztaty kulinarne „Prawdziwe smaki Małopolski”
2. Karczma Pod Wielką Solą
ul. Grunwaldzka 46
32-020 Wieliczka
Tel: 500 028 048
info@karczma-wieliczka.pl
Regionalna drewniana karczma zbudowana przez górali z Zębu. W karcie są głównie dania inspirowane kuchnią staropolską oraz kuchnią żupną z Wieliczki, wytwarzane z produktów lokalnych.
Produkty własne: Żeberka z miodem i piwem, Żurek po krakowsku, Pstrąg zawojski, Kaszanka z kapustą, Pierogi z twarożkiem, wiśniami i różą
Produkty lokalne: miody, przyprawy, Sól Wielicka z ziołami, wino, kaszanka
Rękodzieło lokalne: serwetki haftowane i koronkowe, haft i wyroby z filcu, firanki i serwetki
Warsztaty: Pieczenie proziaków, gotowanie polewki piwnej, lepienie pierogów, degustacja przygotowanych potraw, upominek dla każdego uczestnika.
3. Pszczółki
Pałecznica
Niezwojowice 23, 32-109 Pałecznica
woj. małopolskie
www.pszczolki.org
tel: +48 660 431 061
fundacja@pszczolki.org;
ag-kr@tlen.pl
Zagroda edukacyjna z wieloma atrakcjami, oferująca sad i ogród warzywny, stawy z rybami, pasiekę i zwierzyniec (drób, barany, króliki, gołębie). Można zdegustować i zakupić miody oraz pszczele gadżety. Zajęcia edukacyjne z pszczelarstwa i zajęć gospodarskich. Izba regionalna, makieta Bitwy Pod Racławicami, prezentacja epopei narodowej „Pan Tadeusz”na obrazach.
Produkty własne: Zazdrosny rosół domowy (rosół domowy Zielononóżka), Gęś biesiadna wsią zalana (pieczona z jabłkami), Szarlotka z jabłek Na zdrowie
Produkty lokalne: Dumny chleb razowy – chleb razowy na zakwasie, Królewski sernik w kubraczku, olej tłoczony na zimno
Rękodzieło lokalne: wyroby z drewna, kwiaty bibułkowe, koronki
Warsztaty: warsztaty pszczelarskie z degustacją miodu, warsztaty kulinarne: rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z powidła śliwka damaszka, warsztaty hafciarstwa i bibułkarstwa
4. Pstrąg Ojcowski
Ojców 48
32-047 Ojców
664038672,795282726
agnieszka@pstragojcowski.pl
www.facebook.com/pstragojcowski
Stawy rybne w Ojcowie, w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Narodowego, sięgają historią do roku 1935, do czasów Ludwiki Czartoryskiej. W obiekcie można posmakować lub nabyć świeżo wędzonego pstrąga potokowego, do dyspozycji gości wędzarnia, ogródek grillowy i taras widokowy, pomost z leżakami, łódka do pływania po stawie.
Produkty własne: Pstrąg ojcowski, Pstrąg wędzony, Zapiekanka ziemniaczana z pstrągiem ojcowskim (na zamówienie/współpraca z KGW)
Produkty lokalne: soki tłoczone Maurera, soki Pawłowski,CSM Skała,kapusta charsznicka (sezonowo), Browar na Jurze
Rękodzieło lokalne: wyroby drewniane (szachy, szkatułki, puzderka), miodowe ozdoby, wyroby koronkowe
Warsztaty: degustacja win z jurajskich winnic, prelekcja o historii stawów, sposobie hodowli, przyrodzie połączona ze zwiedzaniem gospodarstwa, warsztaty kulinarne z pstrągiem ojcowskim
5. Cafe Pensjonat Lanckorona
34-140 Lanckorona 114
33 876 34 01
607510386
cafepensjonat@gmail.com
Klimatyczna kawiarnia artystyczna w sercu „Miasteczka Aniołów”, na słynnym spadzistym rynku lanckorońskim, ulokowana w zabytkowym budynku dawnego magistratu. Miejsce imprez artystycznych i koncertów, galeria prac Kazimierza Wiśniaka i innych artystów. Kuchnia serwuje „chrzanówkę lanckorońską” i autorskie herbaty, w sprzedaży są też produkty lokalne „Gościńca 4 żywiołów”
Produkty własne : herbata owocowa „ Ogród miłości” i „Cafe Pensjonat” z suszonych owoców i ziół, Pierogi czterech żywiołów, produkt lokalny Gościńca 4 żywiołów (ruskie z czosnkiem niedźwiedzim, kasza z pokrzywą oraz czerwona soczewica), Syrop z mniszka lekarskiego lub z kwiatu czarnego bzu, Szarlotka Cafe Pensjonat, Racuchy z lanckorońskimi jabłkami
Produkty lokalne: Smaki 4 Żywiołów: truskawki w syropie, syrop czerwona porzeczka i syrop agrestowy, olej rydzowy tłoczony na zimno, miód wielokwiatowy z pasieki Szwagrów z Harbutowic
Rękodzieło lokalne: biżuteria ceramiczna Ceramika Piaskowscy Lanckorona, Lanckorońskie anioły z ciasta Joli Mirochy, obrazy z Lanckorony z plenerów malarskich
Warsztaty: warsztaty pieczenia pierników, degustacje pierogów z Gościńca 4 żywiołów, Dni tematyczne związane z produktami sezonowymi – dzień ziemniaka, dzień papryki, dzień dyni
6. Tęczowa Góra
Skawinki 199
34-140 Lanckorona
795 995 444
zuziabukowska@op.pl
www.facebook.com/agroturystykateczowagora
Drewniany dom otoczony ogrodem, oferujący zioła oraz olejek dziurawcowy produkowany tradycyjnym sposobem. Domostwo położone w oddaleniu od zabudowań, z rozległym widokiem na okolicę i Beskid Mały. W ogrodzie miejsce na ognisko, hamaki, gospodyni serwuje przysmaki kuchni 4 zywiołów.
Produkty Własne: Syrop z mięty czekoladowej, Galaretka z róży na białym winie, Mus brzoskwiniowy
Produkty lokalne: sorbet z róży, truskawka w syropie z kwiatów bzu, miód i pyłek kwiatowy
Rękodzieło lokalne: Lanckorońskie aniołki i inne wyroby ceramiczne, dzwonki i aniołki, świece z wosku pszczelego
Warsztaty: warsztaty zielarskie dla dzieci i młodzieży połączone z pieczeniem wiejskich bułeczek z dodatkiem zebranych przez dzieci ziół, warsztaty dla dzieci o tematyce ekologicznej.
7. Orawski Dwór
34-484 Zubrzyca Górna 329 a
email: recepcja@orawski-dwor.pl
Tel/fax: 533 460 500, 18 265 23 16
605 628 635
recepcja@orawski-dwor.pl
Pensjonat w stylu orawskim z drewna i kamienia z widokiem na Tatry, Gorce, Babią Górę i Policę zaprasza do klimatycznej karczmy „Orawska izba” zbudowanej z belek rozebranej XIX-wiecznej chałupy z tradycyjnym piecem kuchennym. Galeria obrazów na szkle Stanisława Wyrtla. Taras widokowy, chata grillowa, plac zabaw dla dzieci, boiska sportowe. Obok bacówka górska z wypasem owiec.
Produkty własne: Kluska orawska, Krzonówka, Jadło orawskie: ziemniaki, kwaśne mleko, jajko sadzone
Produkty lokalne: miód-wielokwaiatowy, mniszkowy, lipowy, spadziowy, sery owcze: korbace, oscypki, bundz z dodatkami ziół i przypraw, chleb domowy
Rękodzieło lokalne: malarstwo na szkle – Galeria Orawska Izba, wyroby ceramiczne, ozdoby, wyroby ręcznie dziergane
Warsztaty: warsztaty kulinarne: Gotowanie jadła orawskiego, dodatkowo : warsztaty malowania na szkle, warsztaty bibułkarskie
8. Zaczarowane Wzgórze
Czasław 233, 32-415 Raciechowice
Tel. 601 418 413
wzgorze@poczta.onet.pl
Gospodarstwo usytuowane na wzgórzu z widokiem na Pogórze Wielickie i Beskid Wyspowy serwuje gościom kuchnię z produktów lokalnych, organizuje imprezy i warsztaty kulinarne.
Na miejscu stadnina koni: 30 przyjaznych koni różnych ras i wielkości oraz zwierzyniec (ptactwo domowe, króliki, świnki morskie, kozy, owce i świnie). Rozległy teren, plac zabaw, wiata grillowa i piec opalany drewnem.
Produkty własne: Konferencja w ogrodzie, Nieustanne kuszenie, Zupa z raciechowickich jabłek z orzechami laskowymi
Produkty lokalne: ser biały, kwaśne mleko, śmietana, chleb ekologiczny certyfikowany,soki owocowe ze starych odmian jabłoni
Rękodzieło lokalne: wyroby z gliny, zabawki drewniane, koronki szydełkowe
Warsztaty: warsztaty kulinarne sezonowe: jesień – dyniowe, zima – świątecznie potrawy, pasztety, mięsa, lato, wiosna – Letnia łąka, sałatki sezonowe.
9. Frankówka Mała Lokalna Informacja Turystyczna & Bar Regionalny
Cichawka 107
32-704 Łapanów
661 061 436
info@frankowka.pl
Miejsce oddalone od Krakowa ok. 50 km, w dolinie Raby i Stradomki. Drewniany domek z tarasem, w którym mieści się lokalna informacja turystyczna i bar regionalny. Obok zadaszona kuchnia z piecem chlebowym, przeznaczona na warsztaty kulinarne. Duży teren zielony przylegający do lasu, miejsce na ognisko i plac zabaw, zimą kuligi.
Produkty Własne : Heca z pieca albo bochenek pełen niespodzianek › Pizza Małgorzatka › Cichawiaczki – cebulaczki
Produkty lokalne: Pierożki Babci Władzi domowe pierogi, krokiety, naleśniki, miody z lokalnej pasieki, BIOsoki, BIOsyropy i BIOowoce, wino i cydr z Winnicy Wieliczka
Rękodzieło lokalne: drewniane zabawki z Żegociny, ręcznie robione i malowane regionalne laleczki z Pracowni PoWoli, ceramika z Nowego Wiśnicza
Warsztaty: Heca z pieca, czyli co można zrobić z mąki, drożdzy i wody › Chleb rośnie poWoli – warsztaty relaksacyjne dla kobiet › Pierogowe fascynacje › Zakręcone marynaty tańczą twista.
10. Winnica Nowizny
Połom Mały 60, gmina Iwkowa
32-862 Porąbka Iwkowska
607 578 156, 14 684 48 14
winnicanowizny@op.pl
Winnica położona na wzgórzu znajdująca się na „śliwkowym szlaku” i posiada zabytkową suszarnię owoców. Goście otrzymują porcję wiadomości o winiarstwie i o tradycjach suszenia owoców. W obiekcie zagroda z hodowlą danieli oraz park linowy dla dzieci, zjazdy linowe (tyrolka) dla dorosłych.
Produkty Własne: Suskowe zlepioki Babci Irusi (pierogi ze śliwkami), Połomskie wineczko ze śliweczką (wino śliwkowe), Jasiek w śliwkowym raju (śliwkowy jaś)
Produkty lokalne: sery Pławeckiego, suszone owoce, soki lokalne Sady Wincenta
Rękodzieło lokalne, pamiątki drewniane, biżuteria z poroża, zabawki drewniane
Warsztaty: warsztaty z uprawy winorośli, produkcji wina i sztuki jego picia.
11. Bacówka Biały Jeleń
32-961 Iwkowa 586
14 6844440
605 555 077
bacowka@bacowka.com.pl
Bacówka to gospodarstwo z restauracją i hotelem położone na skraju lasu, na Pogórzu Wiśnickim. To także żywa lekcja tradycji kulinarnych w otoczeniu autentycznych zabudowań: spichlerz z 1874roku, stuletnia obórka, kuźnia i funkcjonujący wiatrak z żarnami. Kuchnia serwuje własne wędliny, jest wędzarnia i piec chlebowy. Zagroda koni huculskich i arabskich, mały zwierzyniec z dzikami, danielami i gromadką zwierząt gospodarskich (krowa, owce, kozy).
Produkty własne: Śliwka w boczku po Iwkowsku, Złociste żeberka pogórzańskie, Jagnięcina po karpacku z rozmarynem i suszoną śliwką
Produkty lokalne: miód Lipnicki, przetwory z Bacówki Towary Tradycyjne, naturalne soki owocowe
Rękodzieło lokalne: obrazy malowane na szkle, ręcznie szyte zabawki,figurki drewniane, ręcznie malowane
Warsztaty: Od ziarenka do bochenka, warsztaty wypieku chleba, warsztaty decoupage
12. Stawy Przy młynie
Żmiąca 41
34-603 Ujanowice
tel. (018) 333-40-74
507-154-041,888-600-488, 519-192-425
lknowak@interia.pl
Miejsce rekreacyjne – stawy rybne z wodą z potoku wypływającego ze zbocza góry Jaworz (918 m. n. p. m.) Hodowla pstrąga tęczowego, pstrąga źródlanego oraz jesiotra. Zabytkowy młyn wodny i galeria rzeźby ludowej Jakuba Puchala. Gospodarstwo posiada własny 10 ha sad, jest producentem soków owocowych oraz owoców suszonych, między innymi śliwki „suski sechlońskiej”. Na miejscu bufet ze świeżo przyrządzanymi rybami. Pokazy suszenia śliwek w zabytkowej suszarni.
Produkty własne: Polewka z żmiąckiej spiżarni, Pstrąg po żmiącku z wiejskimi specjałami, Żmiącki jesiotr dymem osmagany (jesiotr wędzony), Suska sechlońska
Produkty lokalne: sery tradycyjne, lody tradycyjne, dzik pieczony, udziec pieczony
Rękodzieło lokalne: płaskorzeźby w drewnie, rzeźby drewniane, obrazy na szkle
Warsztaty: pokazy suszenia śliwek w zabytkowej suszarni wraz z degustacją, pokaz tłoczenia soków owocowych wraz z degustacją
13. Spółdzielnia Socjalna „Serce Pogórza”
Dzierżaniny 72, 32-842 Paleśnica
790 789 846
biuro@sercepogorza.pl
Spółdzielnia Socjalna położona na Pogórzu Rożnowskim, w okolicy Jeziora Rożnowskiego, prowadzi kuchnię opartą na produktach lokalnych, organizuje warsztaty i pokazy kulinarne, głównie kuchni fasolowej z Doliny Dunajca. Posiada plac zabaw, miejsce na ognisko i boisko sportowe. Specjalizuje się w cateringu z produktów lokalnych.
Produkty własne: Pogórzańskie pierogi z Jaśkowym sercem, Pogórzański Jasiek otulony złocistą kołderką, Jaśkowe serca na fasolowym łożu, Jaśkowe słodziaki z Pogórza
Produkty lokalne: miód (różne rodzaje), przetwory (dżem truskawkowy, sok miętowy, sok z czarnego bzu), kasze (różne rodzaje)
Rękodzieło lokalne: szydełkowe maskotki, rzeźba, lukrowane / haftowane pierniki
Warsztaty na bazie produktu lokalnego – fasoli Piękny Jaś: lepienie pierogów, pieczenie ciasteczek fasolowych, przygotowania krokietów i kotlecików fasolowych z sosem.
14. Centrum Produktu Lokalnego
33-114 Rzuchowa 1A
14 3070501
603 99 56 10
cpl.grupaodrolnika@wp.pl
Obiekt położony przy kompleksie dworskim, z kawiarnią i tarasem. Miejsce, gdzie zawsze można kupić produkty bezpośrednio od rolników, zdegustować lokalne przysmaki. Odbywają się tu warsztaty kulinarne, informacja o produkcie lokalnym oraz sprzedaż w systemie „paczka od rolnika”.
Produkty własne: Dżem z płatków róż, Ogórki kiszone w studni, Zakliczyński sok malinowy
Produkty lokalne: fasolka z Pięknego Jasia, pierogi z fasolą Piękny Jaś po dworsku ciasto fasolowe z Pięknego Jasia po dworsku
Rękodzieło lokalne: ozdoby świąteczne ze słomy, pisanki ażurowe, wyroby drewniane
Warsztaty, warsztaty kulinarne z produktami ekologicznymi, tradycyjnymi i regionalnym
15. Villa „Akiko”
Os. Ariake 1
34-434 Harklowa
601 454 765
akiko@akiko.pl
Pensjonat wkomponowany w zbocze Gorców, nad wioską Harklowa niedaleko Nowego Targu z widokiem na Tatry i Zalew Czorsztyński. Poznamy tu ciekawy eksperyment kulinarny: połączenie lokalnej kuchni z tradycji japońska tradycja kulianarną. Atrakcjami dla gościa są zwierzeta: kozy, owieczki i kury, znoszące jajka przez cały rok. Na wyposażeniu basen wewnętrzny z jettem, wanna z hydromasażem i sauna, plac zabaw.
Produkty własne: Tajemnicza moc (tempura z ziół), Różana Kraina Lodu (lody różane z miętą), Ziołowy Raj (herbaty z ziół)
Produkty lokalne: oscypek, bundz, miód
Rękodzieło lokalne: Pachnący Sen (poduszka uspokajająca), Haftowane chmury (haftowane kapcie z sukna), Pewny krok (skórzane pantofle)
Warsztaty kulinarne: domowe sushi z ziołami, ciasteczko z zieloną herbatą i słodzoną fasolką, przygotowanie potraw z łąki
16. Gościniec Dworski
38-312 Ropa 577a
183534158
607681609
gościniec-dworski@wp.pl
Gościniec jest częścią zespołu parkowo – dworskiego założonego w XVI/XVII wieku w Ropie, w Beskidzie Niskim. Menu łączy w sobie kuchnię dworską i tradycyjną, złożoną z lokalnych produktów. W zachodniej oficynie dworskiej, przy piecu chlebowym, odbywają się warsztaty kulinarne. Wokół dworu rozciąga się park z kuchnią plenerową i lamusem. Galeria rzeźb i obrazów jest efektem plenerów artystycznych.
Produkty własne: Pasterskie pierogi z bryndzą i czosnkiem niedźwiedzim, Karpackie proziaki z masłem i czosnkiem niedźwiedzim, Dworska gęsina na tokajskim winie z pieczonym sądeckim jabłkiem
Produkty lokalne: soki Maurera, miody, przetwory z Bacówki Towary Tradycyjne
Rękodzieło lokalne: ręcznie malowane pierniczki, koronka klockowa, obrazy na szkle malowane
Warsztaty: warsztaty kulinarne, warsztaty wypieku i dekorowania pierniczków,warsztaty carvingu
17. Agroturystyka Malowane Wierchy
Gładyszów 52
38-315 Uście Gorlickie
18 3550303
694914985
kontakt@malowanewierchy.pl
Gospodarstwo sąsiaduje z pasieką i stadniną koni. Duża łąka z widokiem na pasmo Beskidu Niskiego. Domowa kuchnia z użyciem roślin i ziół z własnego ogródka, piec chlebowy. Sprzedaż produktów pszczelich i przetworów, organizowane warsztaty edukacyjne o życiu pszczół oraz degustacje miodów.
Produkty własne: cukiniowy zawrót głowy (kechup z cukinii), Pachnąca kisełycia (żur owsiany), Zlepieńce na rudawą nutę (ruskie pierogi z posypką rydzową), Łemkolada (napój miodowo-miętowy), Bzianka i Bziane złoto (napoje z czarnego bzu),Pachnący niedźwiedziem zwijaniec (naleśniki z kaszą gryczaną, serem feta i czosnkiem niedźwiedzim w sosie grzybowym)
Produkty lokalne: miód, kozie sery, przetwory z rydzów
Rękodzieło lokalne: biżuteria łemkowska „krywulki”, drewniane łyżki › świeczki z wosku pszczelego
Warsztaty: warsztaty pszczelarskie: pogadanka o miodzie wraz z degustacją różnych rodzajów miodu, warsztaty kulinarne: pieczenie proziaków, pierogowe (ruskie, owoce sezonowe).