Strona główna » Aktualności » Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja Karczm Regionalnych Małopolski - IV edycja
drukuj drukuj

AKTUALNOŚCI

Ostatnie aktualności MOT

18-03-2024
3. Małopolski Festiwal Balonowy "Odlotowa Małopolska"

27-02-2024
Nabór uczestników na wyprawy turystyczne po Małopolsce organizowane w ramach projektu „Poznaj region - wyprawy turystyczne po Małopolsce”

04-01-2024
Dajcie się ugościć zimą w Małopolsce! Program „Małopolska Aktywnie Zimą” podpowie, czego nie możecie przegapić!

08-12-2023
Odkryj Małopolskę: Choinki pod choinkę – od RMF FM i Małopolski!

23-11-2023
Małopolska na targach TT Warsaw

29-09-2023
Nabór uczestników na wizyty turystyczno-kulturalne organizowane w ramach projektu „POZNAJ REGION”

28-09-2023
Turystyczne Skarby Małopolski odkryte!

25-09-2023
Zapraszamy na konferencję pn. WSPÓŁPRACA-INNOWACJE-TURYSTYKA ZRÓWNOWAŻONA

Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja Karczm Regionalnych Małopolski - IV edycja 27.09.2017

Przyszedł czas na IV edycję Certyfikacji Karczm Regionalnych Małopolski, prowadzonej przez Małopolską Organizację Turystyczną. Przypomnijmy, że podczas poprzednich edycji, w 2015, 2013 i 2011 roku certyfikaty „Małopolska Karczma Regionalna” uzyskało około 40 karczm z regionu.

Certyfikacja ma na celu wyselekcjonowanie lokali gastronomicznych o regionalnym charakterze, spełniających najwyższe standardy jakości, i promowanie ich wśród odwiedzających Małopolskę gości oraz wśród mieszkańców. Pomaga też osobom zarządzającym lokalami w utrzymywaniu pożądanej jakości i mobilizuje do rywalizacji.

Udział w certyfikacji jest bezpłatny, lokale zgłaszające się za pośrednictwem formularza, który jest dostępny na stronie MOT, jednocześnie wystawiają bon konsumpcyjny dla dwuosobowego Zespołu Oceniającego. Zespoły odwiedzają karczmy anonimowo i oceniają je według kwestionariusza, który uwzględnia wygląd i wystrój, czystość, kompetencje personelu, menu i smak potraw. O przyznaniu certyfikatów decyduje kapituła na podstawie raportów Zespołów Oceniających.

Tegoroczna edycja będzie przeprowadzona według nowych zasad. Następuje wprowadzenie systemu gradacji certyfikatów (gwiazdek) - nowego i  ważnego elementu certyfikacji, określa on bowiem zasady i kryteria, których spełnienie skutkuje przyznaniem określonej liczby gwiazdek. Z punktu widzenia turysty stanowi natomiast zakodowaną informację o jakości usług świadczonych przez dany obiekt.

Co roku w Małopolsce powstają nowe lokale o charakterze regionalnym, a tendencje wzrostowe w  rozwoju turystyki kulinarnej wskazują na potrzebę ich promocji. Znak marki „Małopolska Trasa Smakoszy” zachęca do odwiedzania lokali certyfikowanych. Zapraszamy wszystkich, którzy mają już swoje doświadczenia z Małopolską Trasą Smakoszy, i nowe lokale, które dotychczas nie brały udziału w certyfikacji.

 

Aby ubiegać się o certyfikat „Regionalna Karczma Małopolski”, prosimy o wypełnienie karty zgłoszenia oraz przesłanie jej wraz z podpisanym i opieczętowanym bonem konsumpcyjnym:

- w formie skanu na adres biuro@mot.krakow.pl
oraz
- pocztą na adres biura MOT: Rynek Kleparski 4, lokal 13, 31-150 Kraków

Informujemy, że nabór zgłoszeń został wydłużony do dnia 27 października 2017r.

 

Dokumenty do pobrania:

Karta zgłoszenia restauracji regionalnej

Bon konsumpcyjny

Zasady ceryfikacji karczm

 

Wróć do Aktualności
 
WSPÓŁPRACA
          Kraków
      Małopolska