Strona g³ówna » Aktualno¶ci » Trwa certyfikacja regionalnych karczm Ma³opolski
drukuj drukuj

AKTUALNO¦CI

Ostatnie aktualno¶ci MOT

16-04-2024
Dotacje dla bran¿y HoReCa

11-04-2024
Dodatkowy nabór dla szkó³ ponadpodstawowych w ramach projektu „Poznaj region – wyprawy turystyczne po ma³opolsce”

18-03-2024
3. Ma³opolski Festiwal Balonowy "Odlotowa Ma³opolska"

27-02-2024
Nabór uczestników na wyprawy turystyczne po Ma³opolsce organizowane w ramach projektu „Poznaj region - wyprawy turystyczne po Ma³opolsce”

04-01-2024
Dajcie siê ugo¶ciæ zim± w Ma³opolsce! Program „Ma³opolska Aktywnie Zim±” podpowie, czego nie mo¿ecie przegapiæ!

08-12-2023
Odkryj Ma³opolskê: Choinki pod choinkê – od RMF FM i Ma³opolski!

23-11-2023
Ma³opolska na targach TT Warsaw

29-09-2023
Nabór uczestników na wizyty turystyczno-kulturalne organizowane w ramach projektu „POZNAJ REGION”

Trwa certyfikacja regionalnych karczm Ma³opolski 5.11.2015

Trwa certyfikacja regionalnych karczm Ma³opolski, zg³oszonych do udzia³u w projekcie „Ma³opolska Trasa Smakoszy – Certyfikacja Regionalnych Karczm Ma³opolski jako element podnoszenia jako¶ci us³ug turystycznych”, która s³u¿y identyfikacji obiektów gastronomicznych o najwy¿szym standardzie i jako¶ci ¶wiadczonych us³ug oraz wzmocnieniu promocji ma³opolskich produktów tradycyjnych.

Ma³opolska Organizacja Turystyczna od lat zajmuje siê promocj± Ma³opolski „od kuchni” poprzez ukazywanie bogactwa jej smaków i dziedzictwa kulinarnego. To Ma³opolska Organizacja Turystyczna wyda³a pierwszy kulinarny przewodnik po Ma³opolsce zatytu³owany: „Ma³opolska Palce Lizaæ ” oraz kolejny „Ma³opolska Trasa Smakoszy”, który sk³ania do wyruszenia w teren i odkrywania tajników kuchni regionu .

Trwa trzecia edycja certyfikacji, która zakoñczy siê przyznawaniem Certyfikatów „Regionalna Karczma Ma³opolski” na rok 2016. Cz³onkowie Zespo³ów Oceniaj±cych w 2 osobowych zespo³ach, legitymuj±cy siê stosownym dokumentem wystawionym przez Ma³opolsk± Organizacjê Turystyczn± i dysponuj±cy bonem konsumpcyjnym wystawionym przez zg³oszon± karczmê, anonimowo odwiedzaj± karczmy, które zg³osi³y siê do procesu certyfikacji. Dla ka¿dego z odwiedzanych obiektów wype³niany jest punktowy formularz ocen, zgodnie z Zasadami Prac Komisji okre¶lonymi w „Ksiêdze jako¶ci gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieæ powinien”. Certyfikaty „Regionalna Karczma Ma³opolski” zostan± wrêczone podczas Ogólnopolskiego Otwarcia Sezonu Zimowego, które odbêdzie siê 12 grudnia 2015 r. w Stacji Narciarskiej Czarny Groñ w Rzykach k. Andrychowa.

„Ma³opolska Trasa Smakoszy” obejmuj±ca obiekty z certyfikatem jest cz³onkiem konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne”, utworzonym w roku 2015 przez Polsk± Organizacjê Turystyczn±, dziêki czemu jest promowana nie tylko w dzia³aniach MOT, ale i POT. Zale¿y nam, aby obiekty o najwy¿szym standardzie odwiedzane by³y przez turystów, mieszkañców, go¶ci i by³y ambasadorami dziedzictwa kulinarnego regionu.  

Wróæ do Aktualno¶ci
 
WSPÓ£PRACA
          Kraków
      Ma³opolska